A II. világháború után már lelkes fiatalok, aknamélyítő munkások, vájárok, és mezítlábas paraszt gyerekek szervezték a rongylabdás futballt.       1946-tól már vannak üzemi tornák, mezítlábas  bajnokságok, falvak közötti mérkőzések,amelyek egy gyalogtúrával kezdődtek – míg átmentek a szomszéd  faluba, s levezetésként vissza. A szerencsésebbek  esetleg lovas kocsival, kerékpárral „utaztak”  idegenbe.

A „régi idők emlékeiből” válogatva 1952-től beszélhetünk Ősi Bányász néven szervezett futballcsapatról, akik a hivatalos körzeti, majd a járási II. o. bajnokságon vettek részt. Akkori első vezetőik: id. Papp János, id. Szeiler József, id. Dél Mihály voltak, Szijártó Benjáminvezetésével.             Az 1960-as években csatlakoztak hozzájuk az akkori fiatalság jeles képviselői: Baranyai Imre, Horváth János  és a Hadrik család tagjai, akik a kor szellemének és mozgalmainak megfelelően minden szervezett központi sportrendezvényre nevezve magukkal vonzották a gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Baranyai Imre testnevelő tanár munkájának alapja az atlétika volt, amelyre alapozva beindult a labdarúgás mellé kapcsolódva a kézilabda és röplabda sportágak versenyei. Önképző szinten a sakk szakosztály az „idősebbek téli sportjaként” hamar széles teret nyert. A több mint két évtizedes jó működés a tervszerű iskolai utánpótlásképzésben keresendő.                                                                 A Siliga család, Szalai Károly, Szűcs Géza, Balogh Károly, Kovács István, Dudás Ferenc és sokan másokat Baranyai Imre fogta össze, és értek el kiemelkedő sikereket. A legnépszerűbb sportág a kis- és nagypályás labdarúgás volt. Az Ősi Bányász megyei I.o-ban is szerepelt az ötvenes évek végén, majd később az ősi Tsz. megalakulása után Ősi Petőfi SK. néven általában a járási I. és II. o-ban játszottak az „új” katolikus  templom melletti pályán (mert annak előtt a várpalotai út melletti erdőszélen játszottak, a két „folyó” – péti víz   és a Séd patak között).

Ebben az időben hazánk labdarúgása a világ élvonalában volt, így Dél Mihály edzőnek a legfőbb gondja az volt, hogy a rendre növekvő létszámú ifjúságból kik maradjanak ki a vasárnapi csapatból. Családi dinasztiák tehetséges fiai jöttek a pályára futballozni. Csak néhányat említve: Lakinger, Hadrik, Gerebics, Pila, Siliga, Kovács, Balogh, Andrási, Dudás,Tolner és sokan mások. Ezek a fiatalok eleinte a Séd patak hűs vízében hűsítették magukat edzés és mérkőzés után,de összefogva saját kezük munkájával öltözőt kezdtek el építeni, amely igaz, közel negyven év után érte el teljesen összkomfortos mai arculatát. Az alapokat ők tették le, és utódaik TSZ és önkormányzati segítséggel, rengeteg társadalmi munkával ezt tovább folytatták napjainkig. A pálya széléről eltűnt kerítést először fásítással, majd 1998-ban a küzdőtér körüli korláttal és labdafogóval ellátva védték meg a vandál autós-motoros őrültektől, akik sok kárt okoztak a pálya talajában. Ma már jól gondozott, akár NB. III-as színtű rendezvényre is alkalmas. A sportkör több, mint 50 éves történetében   meglepően kevés edzőt és elnököt „fogyasztott” el. Szijártó Benjamin után az 1970–es évek elejéig Dél  Mihály szakértelme és lelkesedése vitte eredményre a felnőtt csapatot, míg mellette Baranyai Imre besegítve, de Nokta József kitartómunkájával nevelték az ifi csapatot. Nevelésük részeként kiöregedett játékosok, Láncz Gyula, majd Kovács István nevéhez fűződnek jelentős edzői időszakok, előbbi 1973-1978-ig, utóbbi 1978-1987-ig. Közben a„viharos időkben” edző nélkül is a szakosztályvezetők – Németh Antal, ifj. Szeiler József, később Siliga Sándor – irányították a csapat szakmai munkáját is a bajnokság ideje alatt. 1987. tavaszától kezdve Böröczky Péter játékosként – edzőként folytatta Kovács Istvánhoz hasonlóan  az edzői munka mellett  a  sportkör   irányítását, elnökként is 1996-ig.

1996-ban Szili Gyula vette át egy évre a bekövetkezett haláláig a csapatot, aki addig az ificsapattal 1989-től zsinórban nyerte a bajnokságot.1997-98-ban ismét Böröczky Péter az edző, majd  Szabó Csaba jártékos-edző sikeresműködése 2000. év őszéig.  Végül Tolner András játékos-edző azóta is hűségesen végzi a nemtúl hálás feladatot. Az ifinél Balogh Kálmán 1996-2001 között folytatta Szili Gyula sikereit, majd 2001 óta Balogh Károly az ifivel, Balogh Péter az általános iskolásoknak tartott edzéseket, hogy majd évek múltával ne legyen gond az utánpótlással. Ma már „csak” az óvodásokat edzi míg az iskolásokat Papirovnyik Zsolt vette át.

Elnökként Baranyai Imre és Kovács István a 60-as, 70-es években volt évtizednyi időt elnök, majd 1982-1986- ig Horváth Sándor, 1987 januárja óta Böröczky Péter 2005. januárig, majd 18 év után ifj. Újvári György lett az  elnök 2008-ig, utánna Lencsés Rudolf  vette át az elnöki pozíciót aki 2012 őszén adta át a helyet Tüttő Jánosnak aki jelenleg is a sportkör elnöke.

A falu szülötte, Lakinger Lajos is itt kezdte az ősi gyepen a labdarúgó pályafutását, egészen a Nemzeti Válogatottig. 1960-ban már a veszprémi Haladás igazolt játékosa lett, ahol, 17 évesen kezdő játékos volt.  (Ősiben már 14 évesen a felnőttekkel játszott a kezdőcsapatban!)                    1963-1965-ig a Várpalotai Bányászban, majd MTK-ban 2 évig, az Egri Dózsában 2 évig, és a Vasasban 1970-1977-ig játszott.                        1974-ben lett válogatott játékos.

Az ősi futballcsapat 3 alkalommal nyert úgy bajnokságot, hogy indulhatott volna a megyei I.o-ban, de ez sajnos pénzügyi okok miatt nem valósult meg. 1990 óta rendszeresen működik az öregfiúk   szakosztálya, amely erkölcsi és anyagi erőtbiztosít a szponzorok a szerény de biztos önkormányzati támogatás mellett a község életének fennmaradásában.

A halál mindig szomorú esemény főleg ha fiatalon következik be, ami 1997-ben  Szili Gyula játékos, majd edző halálával érintett bennünket.               És ifj. Hidvégi Attila játékos – katona tragikus körülmények között, külföldi szolgálat teljesítése közben hunyt el. Mindkét társunk emlékére rendezzük meg a szabadidő sportrendezvények keretében a Szili-Hidvégi tornát minden évben.

Ősi Petőfi Sportkör Ősi Petőfi SE labdarúgó csapata a megyei II. osztály keleti csoportjában szerepel.  Az elmúltbajnokságokban: 2006-ban 3-ik , 2007-ben 7-ik , 2008-ban 3-ik, 2009-ben 2-ik, 2010-ben 5-ik,2011-ben 2-ik, 2012-ben 4. helyezést ért el. A játékos keretet döntően a faluban élő fiatal és idősebb játékosok alkotják, kiegészülve néhány„idegen légióssal”.

Az elmúlt években sikerűlt olyan játékosokat igazolni, akik sokat lendítettek  a csapaton és beverekedték magukat a kezdő csapatba illetve góljaikkal játékukkal a közönség szeretetét is elnyerték. Olyan játékosokat mint Lukács János kapus, Jancsek Csaba, Abrincsák Péter, Jani Zsolt, Horváth László sok más egyesület is magukéná szeretné őket tudni. Itt szeretném kiemelni Horváth Lászlót aki már több évben is a góllövő lista élén végzett a bajnokságban Ősi színeiben és jelenleg is ontja a gólokat. Persze ha már csatárok akkor nem feledkezhetünk meg Simon Róbertről sem akit a megyében már nagyon jól ismernek hisz fizikális adottságaival és gólérzékenységével kiérdemelte sokak tiszteletét. A 2000-es években csak úgy ontotta a gólokat és nem egyszer döntött el mérkőzéseket.

 

Sajnos ahogy elmúlt években úgy a 2012/2013-as szezont is a megyei másodosztályban folytatja csapatunk. A dobogó legfelső fokáról mindíg az utolsó pillanatokban csúszunk le és ezért a sok második illetve harmadik helyezés. De ami már egyszer sikerűlt – megnyerni a bajnokságot – hisszük, hogy sikerülni fog mégeygszer, remélhetőleg minél előbb.

A 2012 őszén választott új elnökség a következő személyekből áll:

– Tüttő János (elnök)

– Siliga Sándor (alelnök)

– id.Tolner András

– Lencsés Rudolf

– Szöllősi József (mindenkori csapatkapitány)

– Lukács János

– Balogh Ádám

illetve van két tiszteletbeli elnökünk Balogh Károly és Balogh Kálmán.